Spring til indhold
Hjem » Elforbrug

Elforbrug

Er du nysgerrig på, hvor meget strøm du bruger og om dit elforbrug er højt, lavt eller måske helt foventeligt, kan du blive klogere i denne artikel, hvor vi kigger nærmere på gennemsnitsdanskerens elforbrug. Vi hjælper dig desuden med at finde frem til dit eget strømforbrug.

Sådan finder du dit elforbrug

Det er relativt simpelt at finde ud af, hvor meget strøm du bruger – det er bare at aflæse dit kWh-forbrug på din elregning.

Det er dog ikke helt nok blot at kigge på en enkelt elregning, hvis du ønsker et retvisende billede af dit årlige forbrug, for de fleste af os bruger nemlig mere strøm i de kolde måneder og mindre strøm i de varme. 

Vi anbefaler derfor, at du samler elregninger for det forgangne år og lægger antallet af kWh sammen. Så har du svaret på, præcis hvor meget strøm der forbruges på din adresse. 

Når du har fundet dit årlige forbrug, er det næste oplagte skridt at sammenligne med andres forbrug, så du kan få en idé om, om dit strømforbrug er i den høje eller lave ende. 

Gennemsnitligt elforbrug
Så meget strøm bruger en gennemsnitsdansker

Det gennemsnitlige elforbrug afhænger i høj grad af boligen, antallet af personer i husstanden og elvaner. 

Helt generelt siger man, at en gennemsnitlig dansker bruger omkring 1.600 kWh om året. 

Antal personerÅrlig forbrug (lejlighed)
Årlig forbrug (parcelhus)
1 voksen1.600 kWh3.500 kWh 
2 voksne2.400 kWh 4.450 kWh 
2 voksne og 2 børn2.800 kWh 5.350 kWh 

Boligen har stor indflydelse på elforbruget

Som det fremgår af tabellen ovenfor, er der står forskel på strømforbruget alt efter, om man bor i lejlighed eller parcelhus. 

Bor du alene i en lejlighed, vil dit forventede strømforbrug være 1.500 – 1.800 kWh årligt. Pakker du dine ting og flytter i et parcelhus, skal du budgettere med mere end det dobbelte elforbrug på 3.300 – 3.700 kWh om året.

Den overordnede forklaring er, at et parcelhus typisk er større, hvorfor der eksempelvis skal bruges mere strøm til lys. Tilsvarende kræver det væsentligt mere at varme et stort parcelhus op sammenlignet med en mindre lejlighed, men dette er dog kun relevant, hvis din bolig er elopvarmet. 

Gennemsnitligt årligt elforbrug

Flere personer giver et større elforbrug

En gennemsnitsperson forbruger omkring 1.600 kWh om året. Til sammenligning er det forventede forbrug for en familie på 2 voksne og 2 børn på omkring 4.200 kWh.

Jo flere i er på adressen, des flere er der til at bruge strøm. Flere personer resulterer ofte i flere fladskærmstv, flere mobilopladere, flere computere og lignende. Flere personer gør, at en strømsluger som fx opvaskemaskinen oftere skal sættes i gang, ligesom vaskemaskine og tørretumbler også hyppigere vil skulle på arbejde for at vaske og tørre husstandens tøj. 

Sådan udregner du, hvad dit elforbrug koster

Når du kender dit årlige kWh-forbrug – enten fordi du har aflæst det på dine elregninger, eller fundet det gennemsnitlige forbrug for din husstand – kan du ganske nemt udregne, hvad dit elforbrug koster dig om året. 

Den største udfordring er, at elpriserne svinger. Ligesom på brændstof går priserne på el op og ned – ofte adskillige gange i løbet af en dag. Det kan du læse mere om her.

Man plejer at sige, at prisen for en kWh normalvis er på mellem 2 og 2,5 kr., hvis man kigger på gennemsnitsprisen på et år.

For at udregne din årlige udgift til strøm, skal du derfor blot gange dit strømforbrug (kWh) med 2,5 kr.

Bruger du og din husstand 4.200 kWh er regnestykkket derfor: 2,5 kr. x 4.200 kWh = 10.500 kr.

Sådan fordeler et typisk elforbrug sig

Nedenfor kan du se, hvordan strømforbruget typisk fordeler sig for en gennemsnitlig husstand i et parcelhus.

De fem største strømslugere

Er dit elforbrug for højt, eller vil du bare gerne skære ned, kan du med fordel kigge på disse fem elektriske apparater, som bruger særligt meget strøm:

 1. Tørretumbler (ca. 420 kWh om året)
  Lad i stedet dit våde tøj hænge til tørre på stativ eller snor.
 2. Fjernsyn (ca. 415 kWh om året)
  Lad ikke fjernsynet køre i baggrunden uden du ser det. 
 3. Opvaskemaskine (ca. 350 kWh om året)
  Sørg altid for at fylde opvaskemaskinen helt op, så du får mest muligt ud af det, når du sætter maskinen i gang.
 4. Fryser (ca. 290 kWh om året)
  Hvis du ikke kan undvære en fryser (det kan de færreste) kan du i hvert fald sørge for, at den har et højt energimærke, så den bruger så lidt strøm som muligt.
 5. Køleskab (ca. 236 kWh om året)
  Det er nok svært at leve uden et køleskab, så i stedet bør du sørge for, at den er energivenlig. 

Elforbrug FAQ

Hvis vi tager udgangspunkt i den gennemsnitlige danskers årlige elforbrug på 1.600 kWh, svarer det til 4,3 kWh om dagen. Dette giver en udgift på 10,75 kr. dagligt ved en kWh pris på 2,5 kr. 

Et normalt elforbrug afhænger af din boligtype og størrelsen på husstanden.

I tabellen nedenfor kan du se, hvad et normalt elforbrug er:

Antal personerÅrlig forbrug (lejlighed)
Årlig forbrug (parcelhus)
1 voksen1.600 kWh3.500 kWh 
2 voksne2.400 kWh 4.450 kWh 
2 voksne og 2 børn2.800 kWh 5.350 kWh 

De fleste elselskaber giver i deres kunder adgang til en platform eller app, hvor elforbruget kan aflæses.

Alternativt kan du finde gamle elregninger frem. På disse vil dit elforbrug (i kWh) fremgå. 

Der kan være mange penge at spare årligt, hvis du er fornuftig omkring dit strømforbrug. 

De fem mest oplagte måder at spare penge på din elreging på er:

 1. Skift elselskab
 2. Brug strøm på de billigste tidspunkter af døgnet
 3. Tænk over belysningen i din bolig
 4. Få solceller
 5. Skru ned for dit elforbrug

Vil du vide mere, har vi skrevet en hel guide til, hvordan du kan skære ned for dit elforbrug og spare penge på din elregning. Se den her.

Vigtigt angående priser!

Bemærk, at priserne, der opdateres en gang månedligt, skal anses som vejledende af flere årsager:

 1. De tager udgangspunkt i elselskabernes sidste måneds kWh-gennemsnitspriser.
 2. Der findes forskellige elnetområder i Danmark, og priserne varierer disse områder imellem. Derfor er der en risiko/chance for, at den gennemsnitlige kWh-pris i dit elnetområde enten er lidt lavere eller lidt højere end oplyst her på siden.
 3. Flere elselskaber opererer med flere forskellige strømpakker, og vi tager altid udgangspunkt i de strømpakker, hvor priserne er lavest.
 4. Hos de elselskaber, der i deres egne prisoverslag ikke selv har informeret om estimerede omkostninger for elnetselskabs-udgifter, PSO-afgift og elafgift, har vi taget udgangspunkt i elpris.dk’s samlede prisestimater i henholdsvis Aarhus for vest-priserne og København for øst-priserne.
 5. Omfanget af dit forbrug kan influere på din gennemsnitlige kWh-pris.


Hos de elselskaber, hvor det har været muligt, har vi taget udgangspunkt i, hvad den gennemsnitlige kWh-pris er i tilfælde af et forbrug på 4000 kWh. Dette svarer cirka til, hvad en gennemsnitlig familie med to børn bosat i et hus på 150 m2 bruger årligt.