Når du køber strøm, betaler du mere end blot den rene strømpris, hvilket blandt andet skyldes, at vi i Danmark har en række afgifter, som ingen kommer udenom. I artiklen her forsøger vi at overskueliggøre, hvilke udgiftsposter som den samlede kWh-pris, du ender med at betale for den strøm, du bruger, består af.
I Danmark betaler du en kWh-pris for den strøm, du bruger, der er højere end den rene strømpris som det elselskab, der leverer din strøm, indkøber strømmen til.
At din kWh-pris er højere end dit elselskabs indkøbspris skyldes ikke blot, at dit elselskab naturligvis skal tjene penge, men også at der til din samlede pris påføres en række statsafgifter samt transportudgifter.
I det følgende gennemgår vi alle de udgiftsposter, som typisk udgør den samlede kWh-pris, du som forbruger ender med at betale for den strøm, du bruger.
Den rene strømpris
En del af den samlede kWh-pris, du som forbruger betaler til dit elselskab, går naturligvis til at dække elselskabets udgifter i forbindelse med indkøb af strøm.
Hvis du har en variabel prisaftale, vil denne udgiftspost følge her-og-nu-strømprisen på elbørsen. Har du derimod en fastpris-aftale, vil udgiftsposten ikke være dynamisk, men derimod fast. I hvert fald delvist.
Når vi skriver ‘delvist’, handler dette om, at et selskab typisk ændrer deres faste pris i deres fastpris-aftale en gang hvert kvartal for at sikre, at den faste pris nogenlunde følger markedet.
Denne manøvre foretager elselskaberne naturligvis for at undgå at sætte en fast pris, der viser sig at være markant lavere end de aktuelle indkøbspriser.
Moms
I Danmark er størstedelen af alle varer underlagt en momssats på 25 %, og strøm er ingen undtagelse. Dette betyder, at der lægges 25 % oveni den rene strømpris, når strømmen sælges til forbrugerne.
Den almindelig elafgift
I Danmark har vi en almindelig elafgift, der er fastsat af staten.
På nuværende tidspunkt befinder denne afgift sig blot på 0,80 øre, men dette bliver den formentlig ikke ved med. Den er nemlig midlertidigt nedsat for at hjælpe danskerne, som i længere tid har været ofre for atypisk høje elpriser grundet den ekstraordinære situation i Ukraine.
Elafgiften betales af forbrugerne, hvorfor de 0,80 øre, som den p.t. befinder sig på, pr. kWh lægges til din samlede kWh-pris.
Hvis dit strømforbrug overstiger 4000 kWh på årsbasis, vil det være muligt for dig at få reduceret din elafgift en smule, hvilket du kan læse mere om her.
Transportudgifter
Transportudgifter dækker over elselskabets udgifter i forbindelse med at levere strømmen til forbrugerne.
Ethvert elselskab benytter et elnetselskab, der kræver betaling for transport af el.
Betalingen dækker omkostninger til udbygning, forretning og vedligeholdelse af el-netværket.
Hvor meget et elselskab betaler for at benytte et elnetværk, varierer fra elnetværk til elnetværk.
PSO-afgiften
PSO-afgiften, der anvendes til at dække omkostninger til vedvarende energi og decentrale værker samt forskningsmidler og administration af disse, vil i løbet af 2022 blive udfaset fra elregningen og flyttet til finansloven.
PSO-afgiften er som regel forsvindende lille, hvorfor vi ikke ønsker at gøre meget mere ud af beskrivelsen af denne.
Særligt ikke fordi den – som sagt – snart ikke længere vil være en del af din elregning.
Samlede udgifter til transport og afgifter
Det er ikke muligt at fastsætte et definitivt beløb for de omkostninger, der omfatter transport samt afgifter, da forhold som geografi og lignende spiller ind.
Som regel beløber disse poster sig dog til mellem 1,4 og 1,8 kroner pr. kWh.
Foruden disse poster udgøres din samlede kWh-pris – som bemærket – af indkøbsprisen på den strøm, du bruger, samt en moms-afgift.
Desværre er der hos de fleste elselskaber en række yderligere poster foruden ovenstående, der skal lægges oveni din samlede kWh-pris. Disse kigger vi på i de følgende afsnit.
Et beskedent strømtillæg
Et selskab skal naturligvis tjene penge, og som du sikkert har noteret dig, bidrager ingen af ovenstående udgiftsposter til dette.
En måde, hvorpå langt de fleste elselskaber tjener til dagen og vejen, er via et tillæg pr. kWh. Dette tillæg befinder sig som regel på mellem 5 og 20 øre.
En månedlig abonnement-sats
Foruden et strømtillæg tjener langt de fleste elselskaber deres penge via opkrævning af et månedligt gebyr, man som forbruger betaler for at være medlem af det elselskab, der nu engang leverer ens strøm.
Omfanget af den månedlige abonnement-sats varierer en del fra elselskab til elselskab. Hos nogle elselskaber er det gratis at være kunde, mens det hos andre koster op til 49 kroner månedligt.
Nogle elselskaber indregner abonnement-satsen i deres prisestimat for, hvor meget en kWh kan forventes at koste hos dem i gennemsnit, men det er dog langt fra alle, der gør det på den måde.