Hvis du, ligesom rigtigt mange andre danskere, har svært ved at gennemskue din elregning, kan du her på siden få vores hjælp.
Vi hjælper dig med at forstå, hvad de forskellige udgifter dækker over, og hvad du eventuelt kan gøre, hvis du ønsker at reducere beløbet på din elregning.
Du betaler til tre aktører
Overordnet set er der tre aktører, som skal have penge for dit strømforbrug. Disse er:
- Elselskabet – Det er elselskabet, du køber strømmen af. Du kan frit vælge imellem de mange elselskaber – der kan endda være penge at spare ved at skifte.
- Netselskabet – Det er netselskabet, som ejer kablerne, der transporterer strømmen. Du kan ikke selv vælge netselskab, da der kun er ét, som ejer kablerne til dit hjem. Hvilket netselskab du har afhænger derfor af din adresse.
- Staten – Du betaler moms og afgifter til staten.
Sådan kan en elregning se ud
Inden vi kigger nærmere på en elregning, er det vigtigt for os at understrege, at din regning ikke nødvendigvis er identisk med vores. Der vil være forskel på, hvordan din elregning ser ud, og er skruet sammen, alt efter hvilket elselskab du er kunde hos.
Informationerne på din elregning vil dog være de samme, uanset hvem du modtager en regning fra, så nedenstående eksempel på en elregning burde alligevel hjælpe dig med at forstå, hvad du betaler for og hvem du betaler til.
Den forsimplede oversigt
På side 1 af din elregning finder du som regel en forsimplet oversigt, hvor du ganske nemt kan danne dig et overblik over dit elforbrug i den netop afsluttede periode. Du kan typisk også se, hvad dit elselskab forventer, du kommer til at forbruge i næste periode.
Her på siden finder du også det beløb, du skal betale. Beløbet er baseret på din aconto-betaling og dit reelle forbrug. I nedenstående tilfælde har vi brugt mere strøm, end der blev kalkuleret med, og derfor skal vi betale ekstra.
Det modsatte kan dog også være gældende, altså at du har betalt mere, end du har brugt.
En eventuel difference vil blive medregnet i det beløb, du skal betale.
Den detaljerede oversigt
Efter den forsimplede oversigt på din elregning vil du typisk blive præsenteret for den mere detaljerede del af regningen.
Her kan du blive klogere på, hvad dine penge går til.
Du kan spare penge ved at skifte elselskab
Uagtet hvor du er kunde, vil dine udgifter til staten og dit netselskab være de samme. Ligeledes vil moms være på 25 % af det samlede beløb, uanset hvor du får din strøm fra.
Betalingen til dit elselskab afhænger dog af, hvor du er kunde. Elselskabet fastsætter selv prisen pr. kWh og bestemmer selv prisen på et eventuelt månedligt abonnement, så her kan der være penge at spare ved at skifte til et billigere elselskab.
Er du på jagt efter et billigere elselskab end dit nuværende, kan du med fordel tjekke vores oversigt over de billigste elselskaber.
Ofte stillede spørgsmål
om elregninger
Hvis du ikke modtager din elregning i din digitale postkasse som fx eBoks, vil du med stor sandsynlighed kunne logge ind hos dit elselskab og finde dine regninger der.
Flere af de større elselskaber tilbyder desuden apps, hvor du kan følge med i dit strømforbrug og finde dine seneste elregninger.
Betalingsfristen for en elregning vil typisk være den første hverdag i den efterfølgende måned.
Betalingsfristen bør dog fremgå af din elregning, så hvis blot du finder denne, vil du kunne se, hvornår pengene senest skal være overført fra din konto.
Der kan være stor forskel på elforbruget alt efter, hvor du bor, og hvor mange du deler husstand med.
En tommelfingerregel siger, at en gennemsnitsdansker typisk forbruger omkring 1.600 kWh. Det er dog ofte lidt svært at give et præcist svar på, hvad der er normalt for den enkelte.
Vil du komme nærmere et svar, anbefaler vi, at du tjekker vores guide til elforbrug her.
Der kan være mange penge at spare om året på el.
Den meste oplagte metode er at sænke sit elforbrug. Det hjælper vi dig med i denne guide til at reducere elregningen.
En lettere måde at sænke sin elregning er ved at skifte elselskab. Det er ikke alle, som kan spare penge ved at skifte, men ifølge en undersøgelse foretaget af Forsyningstilsynet i 2021, kan en gennemsnitlig forbruger forvente at spare mellem 270 og 2.290 kr. om året afhængig af bolig og dennes opvarmning.
Overvejer du at skifte elselskab, kan du se vores liste over de billigeste her.