Der kan være mange penge at spare på din elregning, hvis du vælger at skifte elselskab. En undersøgelse fra 2021 har vist, at du kan forvente en besparelse på helt op til 2.290 kr. ved at skifte. I denne artikel fortæller vi dig mere om, hvordan du gør.
Siden 2003 har du som forbruger selv kunne vælge, hvilket elselskab som skal stå for at levere strøm til din bolig. Det frie valg af elselskab er en god ting for os forbrugere, fordi det har skabt hård konkurrence imellem de mange elselskaber, hvilket blandt andet resulterer i lavere priser og bedre vilkår for kunderne.
For de fleste kan der være penge at spare ved at skifte elselskab. Det er dog vores erfaring, at mange simpelthen ikke får det gjort, fordi man har en forestilling om, at det er både dyrt og besværligt at skifte elselskab – det er dog langt fra tilfældet.
I denne artikel guider vi dig til, hvordan du nemt og helt gratis skifter elselskab.
Så meget kan du spare ved at skifte elselskab
Det er helt gratis at skifte elselskab, og papirarbejdet klares selskaberne imellem.
Størstedelen af dine udgifter til el går til afgifter, PSO og moms – disse udgifter er nøjagtigt de samme, uanset hvor du får din strøm fra. De penge, du kan spare ved at skifte elselskab, er ved prisen på et eventuelt månedligt abonnement og prisen på selve strømmen.
En undersøgelse foretaget af Forsyningstilsynet i 2021 viser blandt andet, at en gennemsnitlig forbruger i et parcelhus kunne forvente at spare mellem 270 og 980 kr. om året ved at skifte elselskab i 2020.
Opvarmes parcelhuset med elvarme er besparelsen på mellem 360 og 2.290 kr.
Folk i lejlighed kunne forvente en besparelse på mellem 170 og 510 kr.
Skal jeg skifte elselskab?
Siden du er havnet her på siden, formoder vi, at du som minimum overvejer at udskifte dit nuværende elselskab – det virker som en fornuftig beslutning!
Ved at skifte elselskab kan du typisk spare penge, ligesom du også kan få bedre vilkår i din elaftale. Vælger du et grønt elprodukt, kan du tilmed bidrage til et positivt aftryk på klimaet.
Vi anbefaler stort set altid vores besøgende på siden, uanset hvor de er kunde, at de holder sig opdateret på de aktuelle elpriser. Derfor har vi gjort det nemt at sammenligne priser og vilkår på vores smarte sammenligningsplatform.
Sådan skifter du elselskab
Det er helt simpelt at skifte elselskab – faktisk kræver det sjældent mere end din underskrift at flytte fra et selskab til et andet.
Selvom processen er simpel og overskuelig, vil vi alligevel sørge for at guide dig igennem den her.
Trin 1:
Tjek dit nuværende forbrug
Hvis du skal kunne lave meningsfulde beregninger på eventuelle besparelser ved at skifte elselskab, er det nødvendigt at kende til dit årlige elforbrug.
Dette kan du gøre ved at tjekke gamle elregninger eller aflæse din elmåler.
Trin 2:
Få styr på din nuværende elaftale
For at kunne skifte til en bedre elaftale, skal du naturligvis vide, hvordan din nuværende aftale ser ud. Vi anbefaler derfor, at du får styr på både priser og betingelser hos dit nuværende elselskab.
Tjek hvad du i øjeblikekt giver for en kWh og find ud af, om du betaler et fast abonnement til dit elselskab, og hvor meget du i så fald betaler.
Trin 3:
Sammenlign priser på elselskaber
Når du har styr på trin 1 og trin 2, hhv. dit forbrug og din nuværende elaftale, er du næsten klar til at regne på eventuelle besparelser ved et skifte.
Den sidste variabel, du mangler, er dog priserne hos andre elselskaber, og disse kan du finde på vores overskuelige elpris-sammenligner ved at trykke på knappen nedenfor.
Trin 4:
Underskriv din nye elaftale
Efter at have sammenlignet priser hos os, er du forhåbentlig klar til at underskrive en aftale med dit nye elselskab. Det kræver typisk ikke andet af dig, end at du udfylder dine oplysninger i en kontaktformular hos udbyderen, hvorefter elselskabet klarer resten for dig.
Du skal altså ikke bekymre dig om at opsige din nuværende aftale, for den del klarer dit nye selskab for dig.
Trin 5:
Nyd dine ekstra penge
Når din nye elaftale er på plads, skal du faktisk ikke gøre andet end at fortsætte tilværelsen som hidtil – dog med den ekstra bonus, at du nu vil have flere penge til rådighed i det daglige.
Kan det betale sig at skifte elselskab?
Baseret på Forsyningstilsynets undersøgelse af priserne på elmarkedet i 2021 er svaret for de fleste et rungende: JA!
Med en besparelse på minimum 170 kr. og helt op til 2.290 kr. om året, kan der ikke være tvivl om, at der i hvert fald er en økonomisk fordel ved at skifte elselskab.
Der skal dog også medregnes tidsforbrug, da det kræver en indsats at finde de elselskaber, som giver lige præcis dig den største besparelse.
Disse ting skal du være opmærksom på, inden du skifter elselskab
Indtil nu har vi med stor sandsynlighed givet dig indtrykket af, at det er ganske nemt og ubesværligt at skifte elselskab – det er naturligvis med vilje og desuden også sandt.
Når det er sagt, findes der enkelte faldgruber, som du bør være opmærksom på, inden du skifter elselskab. Har du ikke styr på ‘det med småt’, kan det vise sig, at besparelsen på din nye elaftale bliver mindre, hvis den da ikke endda forsvinder helt.
Inden du skifter, skal du derfor tjekke følgende hos det nye elselskab:
Er der introduktionstilbud til nye kunder?
Der er hård konkurrence om kunderne hos elselskaberne, og derfor gør de naturligvis meget for at lokke nye folk til. En af metoderne, selskaberne benytter, er introduktionstilbud.
Dette kan eksempelvis være en skarpere kWh-pris i en periode, eller gratis abonnement i en rum tid.
Det vigtige at være opmærksom på her er, at en eventuel besparelse også er tilstede efter introduktionstilbuddet ophører. Alternativt kan du, medmindre du er underlagt en bindingsperiode, vælge at skifte til et tredje selskab efterfølgende.
Er der bindingsperiode?
Når et elselskab frister med et skarpt introduktionstilbud til nye kunder, skal du ofte forvente en bindsingsperiode. I denne periode vil du ikke have mulighed for at skifte leverandør, selvom du i enkelte tilfælde kan købe dig fri fra bindingsperioden.
Har du styr på betingelserne?
Der kan være skrevet ting med småt i din elaftale, som ender med at gøre, at du i sidste ende ikke får sparet penge ved at skifte. Du bør især være opmærksom på eventuelle gebyrer, mulighed for prisændringer og at betingelserne for både bindsingsperiode og introduktionstilbud fremgår klart og tydeligt.
Undersøg i øvrigt om den nye elaftale er med variabel eller fast elpris. Vil du vide mere om forskellen på de to prismodeller, kan du læse vores guide til variabel eller fast elpris her.