Spring til indhold

Eltjek24.dk indeholder reklamelinks. Læs mere

Hjem » Sådan sparer du mest muligt på din elregning

Sådan sparer du mest muligt på din elregning

Der er penge at spare på din elregning, hvis blot du er klar på at gøre en indsats. I denne guide præsenterer vi dig for en række tiltag, som kan hjælpe dig med at mindske din elregning.

Mange af tiltagene kræver kun en minimal indsats, men der er også et par, som kræver et lidt større tilløb at implementere. De større tiltag vil som udgangspunkt have den største effekt på din elregning, men ved at indføre flere af de små, kan du ligeledes også nå op på en markant besparelse på opkrævningen fra elselskabet.

Sådan fordeler et typisk elforbrug sig

Nedenfor kan du se, hvordan strømforbruget typisk fordeler sig for en gennemsnitlig husstand i et parcelhus.

Ovenstående kan give dig en idé om, hvor der potentielt kan være penge at spare.

Eksempelvis står underholdning (PC, tablet, spillekonsol osv.) og TV står hhv. for 19 % og 7 % af elregningen, hvorfor det kan give mening at nedsætte skærmtiden i husstanden, hvis du vil spare penge på elregningen. 

Ligeledes er vask samt køl og frys store strømslugere hos en gennemsnitsfamilie, og her vil der derfor ligeledes potentielt være penge at spare ved at skifte til mere energivenlige varianter, hvis det er muligt.

Tiltag 1:
Overvej at skifte elselskab

Potentiel besparelse:
170 – 2.290 kr. årligt

En undersøgelse foretaget af Forsyningstilsynet i 2021 viser blandt andet, at en gennemsnitlig forbruger i et parcelhus kunne forvente at spare mellem 270 og 980 kr. om året ved at skifte elselskab i 2020.

Opvarmes parcelhuset med elvarme er besparelsen på mellem 360 og 2.290 kr.

Folk i lejlighed kunne forvente en besparelse på mellem 170 og 510 kr.

Det koster ingenting at skifte elselskab, og så kræver det faktisk overraskende lidt af dig at skifte. Vil du vide mere, kan du læse vores guide til at skifte elselskab her.

Der er altså en del penge at spare, hvis du bruger den nødvendige tid på at undersøge elmarkedet. Det behøver dog ikke nødvendigvis være tidskrævende at holde sig opdateret på de aktuelle priser, for vi har gjort det hårde arbejde for dig og udarbejdet en prissammenligner, hvor du kan sammenligne priser hos elselskaber. 

Tryk på knappen nedenfor for at blive ført til vores oversigt over elpriser, og se hvor du kan få billig el.

Tiltag 2:
Brug strøm på de billigste tidspunkter

Potentiel besparelse:
300 – 400 kr. årligt

Vidste du godt, at der er tidspunkter på døgnet, hvor elprisen typisk er lavere? Og vidste du, at der ligeledes er tidspunkter, hvor du betaler mere pr. kWh end ellers?

Det er der, og derfor kan der være penge at spare på elregningen, hvis du sørger for at planlægge dit strømforbrug.

Brug strøm om natten

Prisen på strøm dikteres af elbørsen, som justeres efter princippet om udbud og efterspørgsel. Det betyder, at du kan få billigere strøm på de tidspunkter af døgnet, hvor strømforbruget i samfundet er lavt, eller der er større udbud end efterspørgsel. 

Dette tidspunkt er som regel mellem kl. 00:00 og 06:00, hvor de fleste af os ligger og sover. 

Brug strøm når vinden blæser eller solen skinner

Strømmen vil også være billigere, hvis det blæser meget udenfor, så vindmøllerne rigtigt får gang i vingerne, eller hvis solen sørger for at levere energifyldte stråler til solceller.

Vi har skrevet en udførlig guide til, hvornår du får billig strøm. Den kan du læse her.

For at kunne få glæde af lavere priser på el i løbet af døgnet, skal du have en aftale om variabel elpris med dit elselskab. Læs mere om variabel og fast pris på el her.

Tiltag 3:
Tænk over belysningen i dit hjem

Potentiel besparelse:
Op til 78 % lavere elforbrug på belysning

Der kan være en del penge at spare på elregningen, hvis du husker at slukke lyset, når du ikke længere bruger det – det har din mor sikkert gjort meget ud af at fortælle dig, da du var barn. 

Skift dine pærer

Der kan dog også spares penge, når lyset er tændt, hvis du sørger for at udskifte dyre glødepærer med LED-pærer, som forbruger væsentligt mindre strøm, og som desuden har en længere levetid.

Skifter du fra en traditionel glødepære til en energivenlig LED, kan du forvente en på besparelse på hele 78 %. Ved et skift fra sparepære til LED er besparelsen 50 %.

Få bevægelsessensorer på udendørsbelysningen

Det kan være en god idé at få tilsluttet en bevægelsessensor til lyset udendørs, da man ellers nemt kan glemme at slukke dette. Udendørsbelysning som er tændt natten over, er selvsagt ikke godt, hvis du ønsker at mindske dine eludgifter.

Med en bevægelsessensor tænder lyset automatisk, når sensoren opfanger bevægelse, ligesom der automatisk bliver slukket igen eferfølgende.

Tiltag 4:
Få installeret solceller

Potentiel besparelse:
Typisk mere end 4.600 kr. årligt

I starten af artiklen nævnte vi, at der var forskel på tiltagene i vores guide, og denne skiller sig især ud, fordi den er dyr. Etablering af solceller er, som du sikkert har gættet, en bekostelig affære, men til gengæld er den mulige besparelse også rigtig stor. 

For et almindeligt parcelhus vil prisen for solceller og installation være omkring 50.000 – 150.000, og typisk vil det tage 7-10 år for investeringen at tjene sig selv hjem, men herefter er alle fremtidige besparelser ren profit.

En gennemsnitlig familie med et årligt forbrug på 5.000 kWh kan forvente at spare mere end 4.600 kr. om året. 

Er du nysgerrig efter mere viden om solceller, kan du hoppe over til vores guide til solceller her.

Tiltag 5:
Skru ned for dit elforbrug

Potentiel besparelse:
Afhænger af din indsats

Dette tiltag er det absolut mest oplagte, for jo mindre strøm du bruger, des mindre vil du skulle betale for. 

Det kan dog være svært helt at overskue, hvor man skal sætte ind, hvis man skal mindske sit elforbrug, så det hjælper vi dig med her, hvor du kan danne dig et overblik over de elektriske apparater med størst elforbrug, som findes i de fleste hjem. 

Derudover får du vores råd til, hvordan du mindsker udgiften ved disse.

Køleskab og fryser

Sluger dit køleskab eller din fryser en del strøm, kan der være penge at spare ved at købe ny i en bedre energiklasse end det gamle.

Et køleskab med energiklasse A bruger omkring 170 kWh om året. Et køleskab med energiklasse A+++ vil forbruge omkring 66 kWh årligt. Forbruget er altså omkring 2,5 gange mindre, hvis du opgraderer et energi klasse A køleskab til et med A+++. 

Din besparelse vil derfor være omkring 218 kr., hvis kWh-prisen sættes til 2 kr.

Tørretumbler og vaskemaskine

Tørretumbler og vaskemaskine kan eventuelt udskiftes til nyere modeller i en bedre energiklasse.

Overvej om du kan lade tøjet hænge til tørre i stedet for at tørre i tumbleren.

Måske behøver du ikke vaske helt så ofte, hvis du enten bruger tøjet længere, eller hvis du bliver bedre til at samle til bunke, inden du starter maskinen. Sænker du temperaturen på vasken, kan du spare en del penge på den lange bane. Det meste tøj kan sagtens blive rent ved lavere temperaturer, så gem kogevasken til det særligt beskidte tøj. 

Apparater til elopvarmning:
el-radiator, el-gulvvarme, udendørs varmelamper og lignende

Kan du tage lidt mere tøj på i stedet for at skrue op for varmen, kan du med stor sandsynlighed spare en del, da opvarmning med el typisk er dyrt.

Har du brændeovn, kan du med fordel tænde denne på særligt kolde dage.

Har du råd, kan du også få skiftet til mindre energikrævende varmekilder.

TV

Husker du at slukke fjernsynet, når du ikke bruger det? Kører det ofte i baggrunden som baggrundsstøj, når du laver andre ting? I så fald kan du allerede spare en del ved at slukke for tv’et, når du ikke aktivt benytter det.

Har du et ældre fladskærmstv, eller måske endda et oldgammelt billedrørs-tv, kan du passende udskifte dette (og sende sidstnævnte på museum), da nyere fjernsyn typisk forbruger mindre strøm end de ældre.

Andet elektronik:
Computere, spillekonsoller, mobilopladere og lignende

Hvis du husker at slukke for din elektronik i stedet for at lade den stå tændt eller være standby, vil du med sikkerhed kunne mærke det på din elregning. 

Mange, hvis ikke alle, af ovenstående elektriske apparater kan være svære at undvære i dagligdagen, og derfor er vores råd ikke nødvendigivs, at du helt dropper at bruge disse, men i stedet tænker over, hvornår, hvor ofte og hvor længe du bruger dem.

Som vi fortalte i tiltag 2, kan du sørge for at bruge strøm på de rigtige tidspunkter af dagen, hvor du skal betale mindre for din el. Derudover kan du jo – hvilket typisk er lettere sagt end gjort – skrue ned for tiden du bruger foran computeren, PlayStation osv.

Tiltag 6:
Drop standby på dine elektriske enheder

Potentiel besparelse:
1000 kr. årligt

Det virker ganske harmløst, når den lille røde knap på fjernsynet lyser, selvom der er slukket for skærmen. Det er dog ikke selve knappen, som er en strømsluger, men derimod det faktum, at fjernsynet står standby.

Når et elektrisk apparat er standby, er det ikke fuldstændigt slukket, og derfor bruger det fortsat strøm. Det er ikke nødvendigvis meget strøm, men har du flere enheder i dit hjem, som står standby hver eneste dag, ender det faktisk med at løbe op.

Udregninger viser, at en gennemsnitsfamilie kan spare mellem 10 og 15 % på deres elregning hvert år – det svarer til ca. 1000 kr. – hvis blot man sørger for at slukke på stikkontakten i stedet for at sætte apparater på standby. 

Når vi anmelder og bedømmer et elselskab, modtager elselskabet én samlet karakter, hvor skalaen går fra 0 til 5. Den samlede karakter er et gennemsnit af fem individuelle karakter, der gives inden for følgende parametre: 

 • Miljøvenlighed
 • Kundeservice
 • Ry blandt forbrugerne
 • Medlemsfordele
 • Pris.

I det følgende gennemgår vi de fem parametre og redegør for, hvilke forhold vi lægger vægt på inden for disse.

 Miljøvenlighed

For at et elselskab kan få en god karakter inden for parameteret ‘miljøvenlighed’, skal elselskabet yde et fornuftigt bidrag til den grønne omstilling samt besidde en grøn profil.

Først og fremmest kigger vi på, om et elselskab køber grønne certifikater. Gør elselskabet dette, trækker det naturligvis op i vores bedømmelse.

Dernæst kigger vi på, om elselskabet har iværksat en række grønne initiativer. Det kunne eksempelvis være at bidrage økonomisk til bevarelse eller udvidelse af skovområder eller at støtte andre klimaforbedrende aktiviteter.

Kundeservice

Når vi skal vurdere, hvorvidt et elselskab leverer kundeservice på et højt niveau eller ej, kigger vi først og fremmest på, hvordan elselskabets kundeservice-afdeling er beskrevet af nuværende og tidligere forbrugere på forskellige anmeldelsesportaler såsom Trustpilot.

Hvis et elselskabs kundeservice-personale af adskillige forbrugere fremhæves som værende hjælpsomt, vidende og lignende, er chancen for en god karakter naturligvis rigtig god.

Er det modsatte derimod tilfældet – altså hvis elselskabets kundeservice-personale får meget kritik fra tidligere og nuværende forbrugere – får elselskabet sandsynligvis en mindre god karakter.

Ud over at orientere os dybdegående i forbrugeranmeldelser kigger vi også på, hvor dygtigt et elselskab er til at vejlede nuværende og potentielle forbrugere på elselskabets egen hjemmeside. I den henseende kigger vi blandt andet på, om elselskabet byder på en FAQ-sektion og i så fald, hvor udtømmende og grundig denne sektion er.

Sidst, men ikke mindst vurderer vi graden af tilgængelighed for kundeservice-afdelingen.

Her kigger vi blandt andet på, hvornår kundeservice-afdelingen kan træffes samt hvordan. Er det kun muligt at komme i kontakt med kundeservice via mail, eller kan det også lade sig gøre at træffe kundeservice-afdelingen telefonisk eksempelvis? Ikke overraskende giver det naturligvis flest plusser i vores bog, hvis graden af tilgængelighed er høj.

Ry blandt forbrugerne

Når vi skal vurdere et elselskabs ry blandt forbrugerne, kigger vi på elselskabets Trustpilot-konto og adopterer delvist den karakter, som elselskabet har fået her. Dog runder vi op til nærmeste halve eller hele.

Det vil sige, at hvis et elselskab har opnået en samlet karakter på 4,1 på Trustpilot, får elselskabet 4 i karakter hos os, når det kommer til parameteret ‘ry blandt forbrugerne’.

Medlemsfordele

For nogle elselskaber gælder det, at disse byder på medlemsfordele ud over det sædvanlige. Eksempler på sådanne fordele kunne være rabataftaler til et utal af forretninger eller muligheden for at få fribilletter til sportsarrangementer.

Skal et elselskab opnå en god karakter inden for kriteriet ‘medlemsfordele’, er det derfor centralt, at elselskabet forkæler sine kunder med en række fordele, som kunderne ikke vil kunne finde hos samtlige andre elselskaber.

Dette betyder med andre ord, at fornuftige priser, adgang til en oversigt over ens forbrug samt muligheden for at få hjælp af et kompetent kundeservice-personale ikke er nok i sig selv til at score højt inden for dette parameter. Rigtig mange elselskaber byder nemlig på disse særtræk, hvorfor vi ikke anser disse som særlige medlemsfordele.

Pris

Skal et elselskab opnå en god karakter inden parameteret ‘pris’, skal elselskabet – ikke så overraskende – byde på økonomisk gunstige vilkår for sine kunder.

Her kigger vi særligt på, om elselskabet opererer med et spottillæg og i så fald, hvor højt dette er.

Ligeledes kigger vi på, om elselskabet opererer med nogen abonnement-sats og i så fald, hvor høj denne er.

Mange elselskaber opererer med flere strømpakker, og de prisestimater, vi viser, tager altid udgangspunkt i de billigste strømpakker fra de enkelte elselskaber.

Derudover er det vigtigt at bemærke, at eventuelle besparelser via introtilbud ikke medregnes i vores prisestimater. 

Hos Eltjek24.dk er vi yderst stolte over vores indsats, når det kommer til at levere retvisende prisestimater.

Stoltheden bunder blandt andet i, at vi har udviklet en avanceret beregner til formålet, og at vi med jævne mellemrum aktivt er ude at indhente oplysninger om elselskabernes spottillæg og lignende. Forhold, som elselskaberne ikke nødvendigvis oplyser om på deres hjemmesider.

Hvor om alting er, kommer vi dog ikke uden om, at det, vi leverer, er estimater, hvorfor de priser, du finder på siden her, skal anses som vejledende. 

I det følgende gennemgår vi de primære årsager hertil.

 1. Prisestimaterne (gælder kun for de elaftaler, hvor prisen er variabel) beregnes blandt andet med afsæt i sidste måneds gennemsnitspris for ren strøm. Her bruger vi Nord Pool som kilde.

 2. Der findes forskellige elnetområder i Danmark, og priserne for transport af el varierer disse områder imellem. I vores prisestimater har vi regnet med gennemsnitspriserne for transport i henholdsvis Aarhus (KONSTANT) for vest-priserne og København (Radius) for øst-priserne.

  Selvom priserne for transport af el varierer fra område til område, påvirker denne variation ikke prisdifferencerne de forskellige elselskaber imellem. Det forholder sig nemlig sådan, at det beløb, du skal betale i transport-udgift, altid vil være betinget af det område, du bor i, og ikke af det elselskab, du har valgt. Med andre ord betyder det, at eksempelvis Norlys- og Nettopower-kunder vil betale det samme i transport-udgifter, hvis de bor i det samme område.

 3. Fra tid til anden foretager elselskaberne justeringer, hvad angår deres abonnement-satser og/eller deres tillægspris pr. kWh

  Vi gør alt, hvad vi kan for at fange disse justeringer, men der vil altid være en risiko for, at vi en sjælden glipper en eller flere justeringer. Hvis du mistænker, at vi oplyser en misvisende abonnement-sats eller regner med en forkert strømtillægssats, så hiv hellere end gerne fat i os på info@eltjek24.dk, så dykker vi ned i, hvorvidt din mistanke er begrundet eller ej.


Vores beregningsmodel

Med henblik på at levere et så retvisende sammenligningsgrundlag som overhovedet muligt har vi kreeret vores egen beregningsmodel til at kortlægge de gennemsnitlige kWh-satser for de enkelte elselskaber.

Herunder følger den formel, som vores beregningsmodel benytter sig af:

(strømtillæg + den rene strømpris (et gennemsnit for seneste måned) + transportudgifter (et gennemsnit) + eltariffer + elafgift) x 1,25 (moms).

Vi skal have indsigt i dit forbrug for at udregne så præcise prisestimater som muligt.

Ligeledes er indsigt i dit forbrug vigtigt for, at vi kan vise dig så billige strømpakker som muligt. Elselskabernes strømpakker er nemlig strikket sammen på en sådan måde, at dit forbrug har stor indflydelse på, hvilke strømpakker der økonomisk set er mest attraktive for dig.

Kender du ikke dit årlige forbrug, klikker du blot nej, hvorefter du – med afsæt i antallet af personer i din bolig – får mulighed for at angive et forbrugsestimat.

Sådan tjener vi penge

Vores forretningsmodel baserer sig på noget, der kaldes affiliate-marketing.

Med andre ord betyder det, at vi sommetider tjener penge, hvis en af vores besøgende tilmelder sig et af de elselskaber eller en af de ladeløsningsudbydere, vi fremhæver.

At vi er et kommercielt foretagende betyder dog ikke, at du ikke kan stole på os. Intet er nemlig vigtigere for os end at rådgive vores besøgende så godt og reelt som overhovedet muligt, og derfor har vi også indført en række processer, som sikrer, at kommercielle interesser aldrig kommer til at influere negativt på vores evne til at rådgive reelt og oprigtigt.

I den henseende er det værd at nævne, at vi altid vurderer og anmelder et elselskab, før vi undersøger muligheden for et kommercielt samarbejde. Ligeledes bør det bemærkes, at vi promoverer en del elselskaber samt ladeløsningsudbydere, som vi endnu ikke har kommercielle aftaler med, fordi vi mener, at det er i forbrugerens interesse, at denne præsenteres for disse elselskaber samt ladeløsninger.

Ydermere er det værd at nævne, at en række af de elselskaber/ladeløsningsudbydere, vi rent faktisk har kommercielle aftaler med, ikke optræder på vores oversigter over de bedste, billigste eller grønneste elselskaber, da vi ikke mener, at de pågældende elselskaber gør det tilstrækkeligt godt inden for de parametre, vi bedømmer med afsæt i. 

Sagt på en anden måde: Bare fordi et elselskab eller en ladeløsningsudbyder har et affiliate-program, er dette ikke ensbetydende med, at elselskabet/ladeløsningsudbyderen automatisk er sikret promovering hos os.

Et overblik over vores samarbejdspartnere

Hos Eltjek24.dk spiller vi med åbne kort og vægter gennemsigtighed yderst højt, hvorfor du herunder kan læse, hvilke elselskaber samt ladeløsningsudbydere som vi p.t. har kommercielle aftaler med: 

NRGi, AURA, Nettopower, Energi+, Modstrøm, OK, Vest Energi, Norlys, Gasel, Kärnful Energi, Velkommen, EnergiFyn, b.energy, Energidrift, Greenbow, go’energi, LOAD, Zapp Mobility, Power Fuel, Wattoo, El & VVS, Proshop og iWatt.

Vigtigt angående priser!

Priserne, der opdateres i begyndelsen af hver måned, skal anses som vejledende af flere årsager:

 1. De beregnes med afsæt i sidste måneds gennemsnitspris for ren strøm. Her bruger vi Nord Pool som kilde.

 2. Der findes forskellige elnetområder i Danmark, og priserne for transport af el varierer disse områder imellem. I vores prisestimater har vi regnet med gennemsnitspriserne for transport i henholdsvis Aarhus (KONSTANT) for vest-priserne og København (Radius) for øst-priserne. 

  Selvom priserne for transport af el varierer fra område til område, påvirker denne variation ikke prisdifferencerne de forskellige elselskaber imellem. Det forholder sig nemlig sådan, at det beløb, du skal betale i transport-udgift, altid vil være betinget af det område, du bor i, og ikke af det elselskab, du har valgt. Med andre ord betyder det, at eksempelvis Norlys- og Nettopower-kunder vil betale det samme i transport-udgifter, hvis de bor i det samme område.

 3. Fra tid til anden foretager elselskaberne justeringer, hvad angår deres abonnement-satser og/eller deres tillægspris pr. kWh.


  Vi gør alt, hvad vi kan for at fange disse justeringer, men der vil være en risiko for, at vi sommetider glipper en eller flere af disse justeringer. Hvis du mistænker, at vi oplyser en misvisende abonnement-sats eller regner med en forkert strømtillægssats, så hiv hellere end gerne fat i os på info@eltjek24.dk, så dykker vi ned i, hvorvidt din mistanke er begrundet eller ej.

At sammenligne elpriser er virkelig ikke nogen let opgave, da det er et ekstremt uigennemskueligt og mudret felt, hvilket blandt andet hænger sammen med, at der er stor forskel på, hvordan de forskellige elselskaber oplyser om deres egne priser.

Nogle elselskaber opererer med stor gennemsigtighed og oplyser om alt fra strømtillæg, afgifter, den rene strømpris og så videre, mens andre udelukkende oplyser sidste måneds gennemsnitlige rene strømpris.

I vores kWh-prisestimater har vi medregnet samtlige omkostninger med undtagelse af abonnement-satsen. En sats, som vi naturligvis også oplyser om, men selvstændigt og altså ikke som en del af den estimerede kWh-sats. 
 

Vores beregningsmodel

Med henblik på at levere et så retvisende sammenligningsgrundlag som overhovedet muligt har vi kreeret vores egen beregningsmodel til at kortlægge de gennemsnitlige kWh-satser for de enkelte elselskaber.

Herunder følger den formel, som vores beregningsmodel benytter sig af:

(strømtillæg + den rene strømpris (et gennemsnit for seneste måned) + transportudgifter (et gennemsnit) + eltariffer + elafgift) x 1,25 (moms)