Hvis du har spørgsmål angående installation af en ladeboks, vil du formentlig kunne få samtlige af disse besvaret via artiklen her. I denne svarer vi nemlig på de mest udbredte spørgsmål om emnet.
Inden længe giver vi os vi til at svare på de hyppigst stillede spørgsmål angående installation af en ladeboks.
Hvis du – mod forventning – ikke finder svar på det spørgsmål, som du har angående installation af en ladeboks, via vores artikel, er du meget velkommen til at sende os en mail på info@eltjek24.dk, så ser vi, om vi ikke kan gøre dig klogere.
Skal jeg bo i hus for at få installeret en ladeboks?
Nej, det skal du ikke.
Både folk, der bor i hus, og folk, der bor i lejlighed, kan få installeret en ladeboks ved deres hjem.
Dog er der ingen tvivl om, at det som regel vil være lettest at få en ladeboks installeret for dem, der bor i hus.
Udfordringer ved at bo i lejlighed
Der er flere årsager til, at det – at få installeret en ladeboks – er en anelse mere komplekst for dig, hvis du bor i lejlighed frem for i hus.
En af disse årsager er, at der ikke må være kabler på nogen fortov.
Derudover er det ikke givet, at du har din egen parkeringsplads, hvilket besværliggør placeringen af ladeboksen.
Sidst, men ikke mindst besværliggør det installationssprocessen, at der skal opsættes en elmåler seperat.
Selvom installation af en ladeboks som regel er mere besværligt for folk, der bor i lejlighed, er de ovenfor nævnte udfordringer dog sjældent af en kaliber, så disse ikke vil kunne overkommes.
Særligt hvis du er indehaver af din egen, faste parkeringsplads i nærheden af en husmur, skal du ikke have de store betænkeligheder ved at få installeret en ladeboks nær dit hjem.
Ønsker du – trods det overkommelige besvær – at få installeret en ladeboks nær din lejlighed, skal du kontakte din udlejer eller ejendommens ejerforening for yderligere rådgivning og indsigt i, hvad der vil være muligt, og hvad der ikke vil være muligt.
Må jeg selv installere ladeboksen?
Nej, det må du ikke. I hvert fald ikke medmindre du er autoriseret elektriker.
Lovkrav dikterer nemlig, at en ladeboks skal installeres af en autoriseret elektriker.
Hvis du ikke har en dygtig elektriker i dit netværk, kan du via dette link (affiliate-link) indhente tre uforpligtende tilbud.
Kræver nyere el-installationer
En ladeboks-installation kræver som regel nye el-installationer, hvilket hænger sammen med, at de fleste el-installationer i private boliger kun er i stand til at håndtere almindelige husholdningsapparater, og i den kategori kan man ligefrem placere en ladeboks.
En sådan opererer nemlig med markant højere effekt end klassiske husholdningsapparater, og det betyder, at det ikke vil være uden risiko, hvis du forsøger at oplade din elbil via dit hjems stikkontakter.
Teknisk set vil dette kunne lade sig gøre, da enhver elbils nødlader kan tilsluttes en almindelig stikkontakt.
Dette er dog noget, der frarådes – særligt i for lang tid ad gangen – da langvarig opladning via en stikkontakt kan føre til overbelastning og overophedning af denne i et sådant omfang, at stikkontakten i værste fald kan bryde i brand.
Derfor er det af ekstremt høj vigtighed med forbedrede elinstallationer i hjemmet, hvis du skal have opsat en ladeboks, og her vil det altså være nødvendigt med professionel hjælp fra en autoriseret elektriker.
Hvad koster det at få installeret en ladeboks?
Via langt de fleste udbydere af ladebokse vil det også være muligt at få installeret sin ladeboks; faktisk vil det hos nogle udbydere være en del af prisen for en samlet pakke, der indeholder både ladeboks og installation.
Som regel befinder prisen for selve installationen af ladeboksen sig mellem 3000-10000 kroner.
Som du kan se, kan installationsprisen variere en hel del, og der er en række forhold, som vil kunne skubbe prisen i enten den ene eller anden retning, blandt andet følgende forhold:
- Hvis du ønsker at blive forberedt til 22kW
- Længden fra din ladeboks til din eltavle
- Hvis du ønsker at få installeret et CEE-stik til din ladeboks?
- Hvis det er nødvendigt at grave kablet ned
- Hvorvidt du kun skal have et kombirelæ installeret eller også en MID elmåler?
- Ladeboksens placering.
Hvis du er nysgerrig omkring, hvad en samlet pris for både ladeboks og installation af en sådan lyder på, kan vi fortælle, at også her vil flere faktorer være afgørende.
Naturligvis vil antallet af udfordringer i forbindelse med installationen spille en rolle for din pris, men også valget af ladeboks vil få stor betydning herfor. Priserne på ladebokse varierer nemlig en hel del.
Som regel vil udgifterne for både en ladeboks og installation af en sådan beløbe sig til mellem 8000 og 18000 kroner.
Klik her, hvis du ønsker du et overblik over de – i vores øjne – bedste udbydere af ladeløsninger.
Hvad koster en ladeboks?
Priserne på ladebokse varierer – som bemærket – en del, og det siger sig selv, at parametre som kvalitet, effektivitet og funktionsmuligheder vil kunne påvirke prisen ganske meget.
På nuværende tidspunkt koster de billigste ladebokse til private omkring 4500 kroner, mens de dyreste koster over 25.000 kroner.
Hvordan foregår installation af en ladeboks?
Hos mange udbydere af ladeløsninger, heriblandt Norlys og OK, følger der en standardinstallation med ved køb af en ladeløsning.
En standardinstallation indebærer, at der kommer en montør, som opsætter den ladestander, du har købt, og trækker kabler mellem denne og din eltavle.
Montøren installerer ikke blot ladestanderen, men også en kombiafbryder. Montøren tester naturligvis, at det hele fungerer, som det skal, før han forlader din matrikel