OBS: Nogle sammenligningsportaler vildleder desværre mere, end de vejleder
Der findes mange forskellige sammenligningsportaler i elselskabs-nichen, og sandheden er desværre, at mange vildleder mere, end de vejleder, når det kommer til elpriser, og det er virkelig en skam.
Men hvorfor går det galt? Det er der faktisk lidt forskellige årsager til.
For mange portaler går der det galt, at de sammenligner de elpriser, som elselskaberne selv oplyser, og det går desværre bare ikke, hvis man ønsker et retvisende billede af prisdifferencerne elselskaberne imellem.
Og dette af flere årsager.
Først og fremmest er der forskel på, hvor mange udgifter der er medregnet i de pris-estimater, de forskellige elselskaber oplyser på deres hjemmesider.
Nogle elselskaber oplyser den samlede kWh-sats med hele molevitten, altså inklusive elafgift, transportudgifter, moms og osv., mens andre udelukkende oplyser den rene strømpris for deres kunder sidste måned.
Forsyningstilsynets tal er desværre heller ikke særligt pålidelige
Der findes også en del sammenligningsportaler, der henter data fra Elpris.dk, som forsyningstilsynet står bag. Af den grund antager de fleste, at disse data må være pålidelige, men det er de desværre ikke.
Sætter man sig grundigt ind i tingene, erfarer man faktisk, at Elpris.dk er nogenlunde lige så troværdig som en provisionslønnet telefonsælger.
Men hvorfor går det galt for forsyningstilsynet?
Jo, nu gælder det om at holde tungen lige i munden, for nu bliver det lidt komplekst.
De priser, som du kan se på Elpris.dk, baserer sig på elselskabernes egne indrapporteringer, og denne praksis er der flere udfordringer forbundet med.
Den ene er, at der er ingen garantier for, at indrapporteringerne er 100 % korrekte.
Som udgangspunkt stoler vi naturligvis på, at elselskaberne ikke manipulerer med deres indrapporteringsdata, men vi har sommetider set nogle priser på Elpris.dk, som har fået os til at tvivle.
Den anden udfordring er, at Elpris.dk’s sammenligning ikke inddrager elselskabernes spottillæg, men i stedet foretages på en måde, der på ingen måde tager hensyn til forskellig forbrugeradfærd.
Lad os tage et konkret eksempel, der illustrerer, hvorfor fremgangsmåden, Elpris.dk benytter, er dybt problematisk.
Vi har to elselskaber.
Lad os bare kalde dem elselskab 1 og elselskab 2.
Vilkårene for strømpakken for elselskab 1 lyder således: 15 kroner månedligt i abonnement og 5 øre pr. kWh i spottillæg, mens vilkårene for elselskab 2’s strømpakke lyder således: 15 kroner månedligt i abonnement og 10 øre i spottillæg.
Hvis du har set videoen øverst på siden ved du, at abonnements-satsen og spottillægget er de eneste variabler, der prismæssigt adskiller elselskaberne fra hinanden, hvorfor elselskab 1 indiskutabelt billigere end elselskab 2.
Det er dog ikke sikkert, at elselskab 1 fremstår som værende det billigste hos Elpris.dk…
Lad os nu sige, at de forbrugere, der er kunder hos elselskab 2, er rigtig dygtige til at tilrettelægge deres strømforbrug efter, hvornår den rene strømpris – altså indkøbsprisen – er lavest, mens kunderne hos elselskab 1 ikke tænker særligt meget over dette forhold og ofte giver los i de dyre timer.
Da elselskaberne altid tager udgangspunkt i deres egne kundebaser, når de indrapporterer priser til Elpris.dk, vil ovenstående scenarium kunne bevirke, at elselskab 2 indrapporterer, at gennemsnitsprisen pr. kWh inklusive alle udgifter for deres kunder i seneste måned var 2,3 kWh, mens elselskab 1 måske indrapporterer, at deres kunders gennemsnitspris var 2,4 kWh. Ene og alene fordi elselskab 2’s forbrugere har været bedre til at tilrettelægge deres strømforbrug, efter hvornår strømmen har været billigst.
Det er komplekst stof; vi håber, det giver mening og tydeliggør, hvorfor det er alfa omega, at man involverer spottillæggene, når man sammenligner elpriser.